Wat zijn obsessies (dwanggedachten)?

Obsessies of dwangedachtenDwanggedachten vallen onder de psychische stoornis OCD/OCS. Echter is het vaak zo wanneer mensen met dwanggedachten deze diagnose krijgen, ze zich niet herkennen in de diagnose. Dit komt omdat dwanggedachten onderbelicht zijn en OCD beter bekend is om smetvrees en mensen die de hele dag alles aan het controleren zijn. Hoog tijd voor meer aandacht voor deze vorm van OCD (of in het Nederlands OCS). Dwanggedachten zijn onaangename gedachten, impulsen en of beelden die niet voortkomen uit overdreven getob over bestaande levensproblemen. Het zijn kwade gedachten, die vaak het meest rare, onaangepast zijn in de meest rare, ongepaste situaties. Dit soort gedachten betekenen niet dat je slecht bent van binnen en het zegt niks over je. Op deze site zal ik een heleboel voorbeelden noemen van dit soort gedachten. De gedachten zijn meestal omgeven door een taboe.

Categorieën

Je kunt de gedachten onderverrdelen in 3 categorieën: godlasterlijk, agressief, seksueel, maar ook de angstige gedachten over dingen die er kunnen gebeuren met ons en onze dierbaren kunnen dwanggedachten worden. Een voorbeeld: Een dominee is aan het bidden en denkt ik haat god, gore klootzak. Of: Een jonge moeder heeft haar dochter vast en voelt ineens de drang om haar baby met het hoofd tegen de muur aan te slaan.

Dit soort bizarre gedachten gaan door alle mensen wel eens heen. Dit is heel normaal, we hebben onze gedachten niet onder controle en denken een hoop onzin. De meeste mensen halen hun schouders hier ook voor op en nemen het niet serieus. Iedereen heeft wel eens een rare gedachten, de meeste mensen weten dat niet eens van zichzelf. Er is een onderzoek geweest naar kwade gedachten bij gezonde studenten, heel normaal dus.

Dwanghandelingen

Helaas is er ook een groep mensen, die deze kwade gedachten serieus neemt en denken dat het wat zegt over hen. Ze denken dat de gedachten waar zijn en iets over zichzelf vertelt. Omdat ze dat denken gaan ze uit alle macht proberen om de gedachten weg te krijgen en te vermijden. Doordat deze mensen de gedachten serieus nemen, vermijden en erop ingaan en wegduwen worden deze gedachten steeds groter en vaker aanwezig.
Wegduwen van de gedachten, serieus nemen van de gedachten zijn de dwanghandelingen van mensen met dwanggedachten. Dwanghandelingen geven vaak heel even rust, maar het word er steeds erger van en dan moet je steed meer handelingen uitvoeren totdat het heleemaal niet meer werkt en je constant bang bent. Handelingen om de angst te onderdrukken, houden uiteindelijk de stoornis is in stand. De dwanghandeling van iemand met smetvrees is handen wassen, dit geeft even rust, maar het word steeds erger en houd de angst in stand.

Cognitief

Bij mensen met dwanggedachten zijn de handelingen vaak cognitief, dus in het hoofd. Voorbeelden van cognitive dwanghandelingen zijn: praten tegen jezelf, geruststeling vragen, tellen, gaan zingen, wegduwen van de gedachten, geen rust nemen. De cognitieve dwanghandelingen houden de gedachten en angst in stand. Dat het wegduwen van gedachten een averechts effect heeft kun je door middel een gedachten-experiment testen. Moet je maar eens een halve minuut proberen niet aan een witte ijsbeer te denken. Je geest gaat vervolgens vaker aan een witte ijsbeer denken dan ooit, alleen omdat je het niet wilt. Zo werkt het ook met mensen met kwade gedachten, Omdat ze zo sterk er niet aan willen denken, gaan ze er steeds meer aan denken. Dit kan uitgroeien tot enorme obsessies. De mensen die hieraan leiden kunnen letterlijk nergens anders meer aan denken.

Dwanggedachten (obsessies) zorgen voor een enorm psychisch lijden. Veel mensen met dwanggedachten durven dit aan niemand te vertellen, in de angst dat andere mensen denken dat ze gek of gevaarlijk zijn. Aan wat voor soort kwade gedachten je lijdt, wordt eigenlijk bepaald door wat jij het ergste vind, wat je zou kunnen zijn of doen. Bijvoorbeeld iemand met een baby vind het ergste als zij haar kind zou verwonden, dus krijgt zij agressieve gedachten over haar baby. Voor een pastoor zijn homoseksuele gedachten onaccepatabel en zal hij daardoor worden geplaagd.Artikelen