Voorbeelden van dwanggedachten

Obsessies of dwangedachten

Seksuele dwanggedachten


Een moeder is samen met haar zoontje in de speeltuin. Ze zitten samen op de wip.
Ze voelt ineens een gevoel in haar vagina en ze schrikt ervan.
Zij linkt het gevoel in haar vagina aan haar zoontje en denkt: ik zal toch niet seksueel aangetrokken worden door mijn zoontje. Ze duwt deze nare gedachten weg en gaat verder door met spelen in de speeltuin.
Het wegduwen van de gedachten lukte goed en ze heeft er niet meer aangedacht.
Maar als haar zoontje de volgende keer aan haar vraagt om bij haar op schoot te zitten, zegt zij: 'doe maar niet', want zij is bang dat ze dan weer ineens vainale gevoelens krijgt en dat zij dus wel een pedofiel is. Ze gaat steeds meer haar zoontje vermijden en ze wil hem op het laatst niet meer aanraken of met hem alleen zijn.
Ook de gedachten beginnen de overhand te krijgen. Ze ziet steeds beelden voor zich van het piemeltje van haar zoontje in haar mond en dan krijgt ze er de gedachte bij dat ze dat lekker vindt.
Doordat ze deze gadachten en beelden in haar hoofd heeft, neemt zij aan dat ze een pedofiel is en dus seks wilt met haar zoontje.
Ze ziet de hele dag beelden van haar naakte zoontje en kan niet meer voor hem zorgen.
Zoals je ziet beginnen obsessies heel klein, maar door verdrukking van gedachten en vermijden van contact  met haar zoontje behandelt ze de gedachten steeds serieuzer en daardoor wordt het een obsessie.

Een jonge puberjongen zit in de eerste klas van de middelbare school. Als hij met meisjes praat krijgt hij een onbedwingbare drang om naar hun borsten te kijken. Hij moet kijken. Hij gaat meisjes ontwijken en daarna zelfs school, om maar niet naar meisjes te hoeven kijken. Eenmaal thuis krijgt hij het zelfde bij zijn moeder en later zelfs bij zijn psycholoog.

-man die steeds dacht seks te willen hebben met dieren
-de vrouw die constant blote kinderen voor zich zag
-de pastoor die steeds de drang voelt om naar piemels van mannen te kijken
-de man die meende seks te hebben gehad met mensen die die op straat tegen kwam
-de non die dacht verdoemd te zijn vanwege haar onreine seksuele gedachten

Godlasterlijke gedachten


In mijn groep tijdens mijn opname zat een zeer gelovige man. Hij werkte altijd hard en kreeg een keer een scheldwoord naar God in zijn hoofd. Hij vond dit zo erg, dat hij dacht dat de duivel aan het werk was. Hij ging bidden om het ongedaan te maken, een aantal dagen daarna kreeg hij steeds meer scheldwoorden in zijn hoofd. Hij bleef bidden om het goed te maken maar nu kreeg hij zelf tijdens het bidden steeds de gedachte dat God een vuile klootzak was en dood moest. Hij drukte dit weg door keihard te gaan werken, zodat hij er niet aan kon denken. De gedachen haalde hem uiteraard in en zo kwam hij bij mij in de kliniek.

-de jongen die elke keer een beeld voor zich zag waarin Jezus werd afgetrokken door Maria
-de streng opgevoede man die alleen maar scheldwoorden mbt God in zijn hoofd hoorde

Agressieve gedachten


In een andere groep van de kliniek zat een man van middelbare leeftijd met agressieve gedachten. Hij dacht dat diep in hem een koelbloedige moordenaar school. Hij zag beelden voor zich hoe hij mensen wurgde of met een mes te lijf ging. Omdat hij zovaak beelden had, wist hij niet of een beeld nou echt was gebeurd of dat hij het zelf bedacht. Soms dacht hij ook dat dat beeld de toekomst was en dat het ging gebeuren. Hij bleef binnen en wilde geen mensen meer zien. Hij durfde niet meer te koken in de angste dat hij mensen expres wilde vergiftigen en wilde doden. Hij durfde geen scherpe voorwerpen bij zich te hebben. Hij zong de hele dag door liedjes en sportte veel en pratte voortdurend om maar te verkomen dat er nare nieuwe beelden in zijn hoofd kwamen. Het proberen te onderdrukken had een averechts effect en hij kon nergens anders meer aan denken. Hij heeft zichzelf meerdere keren bij de politie aangegeven maar uiteindelijk is hij in de kliniek gekomen omdat hij geen moordenaar was maar iemand die leed aan agressieve gedachten.

-de vrouw die bang was haar kleinkinderen van het balkon af te gooien
-de arts die bang was baby's met een scalpel te verminken
-de vrouw die een messen blok ziet staan en vervolgens voorzich ziet hoe ze zelfmoord pleegt
-de drang voelen om je vingers in een stopcontact te stoppen
-de vrouw die doodsbang was om te gaan slapen omdat de duivel dan bezit van haar zou komen nemen


Artikelen