Tips bij dwanggedachten

Patient bij Psycholoog
Een psycholoog kan je helpen, maar weet niet alles, jij kent jezelf het beste, vertrouw op jezelf. Jij weet als geen ander wat er in jezelf speelt en waarom.

Wees tijdens je behandeling erg oplettend of je zelf geen instandhoudend gedrag vertoont (gedachten wegduwen, continue afleiding zoeken, constant boeken lezen, problemen analyseren, niet je gevoel voelt enz.) Psychologen zien dit niet, maar t houdt je obsessie echt in stand!

Als je zo beperkt wordt dat werken en leren niet meer lukt, geef dit dan direkt aan, je kan je studie tijdelijk daarvoor stop zetten.
Als je niet meer kunt werken, vraag een uitkering aan. Als je jonger bent dan 18 een wajong!

Neem alleen een psycholoog, die vergoed wordt.

Mindfulness, was voor mij de oplossing om op een goede manier om te gaan met mijn gedachten en gevoelens. Het is de manier om niet te vermijden in je gedachten en gevoelens en emoties te verweken/voelen.

Praat er met iemand over. Het is niet zo raar als je denkt, heel veel mensen hebben er last van, maar bijna niemand zegt het tegen een ander.

Stop met het vermijden van situaties, die je angst oproepen, dit verergert het.

Zoek snel genoeg hulp. De meeste mensen blijven net zolang doormodderen totdat het heel erg is. Dwanggedachten worden over het algemeen alleen maar meer en obsessies erger. Je blijft namelijk op je eigen verkeerde manier er mee omgaan. Je moet een nieuwe manier leren om met de gedachten om te gaan. Stop het niet weg en zoek hulp!!!

Word lid van een site en praat erover, zo vind je herkenning

Lees het boek: Duiveltje van de geest, dit is zo herkenbaar

Blijf veel bewegen, het helpt je energieker, minder somber en minder gedachten te hebben

Als je bang bent voor je eigen lichamelijke senstaties, zoals hyperventileren, duizelig zijn, hartkloppingen enz, dan helpt interoceptieve exposure uitstekend

Houd vol. Het kan zo uitzichtloos, vreselijk en somber zijn, maar als je goed met de gedachten leert omgaan, doen ze je na verloop van tijd niets meer.

Zoek een gespecialiseerde psycholoog. Ik heb heel veel psychologen gehad, die niet goed met mijn gedachten omgingen en mij een verkeerde therapie gaven. Ik heb er zelfs een gehad, die dacht dat ik misbruikt was vroeger en mezelf dat niet meer kon herinneren. Wat een bullshit!

Wie ik wel kan aanraden: Willemijn Scholten Amsterdam, Wilbert Pieterse in Nijmegen of Noud Beckers in kliniek Overwaal. Of ggz amstelveen of een psycholoog aangesloten bij de adf-stichting


Artikelen