Oorzaak

Oorzaak dwanggedachten
Zowel genetische als omgevingsfactoren kunnen mede oorzaak zijn voor het ontstaan van dwanggedachten.
We hebben nou eenmaal geen 100 procent conrole over wat we denken en er razen de hele dag gedachten door ons hoofd heen. Als wij onze gedachten proberen te beheersen dan gaat het fout.
Ik zal het proberen uit te leggen aan de hand van het witte beren effect. Stel je krijgt nu de opdracht om een minuut lang niet aan een witte beer te denken. En, wat blijkt? De meeste mensen zullen juist een paar x aan de witte beer moeten denken.
Als je gedachten probeert te onderdrukken, er niet aan probeert te denken, gebeurt het tegenovergestelde namelijk dat je er constant aan gaat denken. Gedachtenonderdrukking is de oorzaak van obsessies en dwanggedachten.

Hoe komt het dat bijna alle mensen rare gedachten niet eens opmerken of gewoon loslaten,en dat sommige mensen zich er zo mee gaan bemoeien dat een gedachte uitgroeit tot een gigantische obsessie? Vaak zijn deze mensen, die het belangrijk vinden wat andere mensen van ze vinden. Het zijn zeer sensitieve personen, voor bijvoorbeeld harde geluiden, emoties en sociale situaties en bijzonder gewetensvol. Als kind zouden zij sterkere gevoelens van schuld en schaamte ontwikkelen als zij erg streng worden opgevoed.

Toen ik in de kliniek was vertelde een psychotherapeut mij ook die daar lang werkte, dat het onderwerp van kwade gedachten omgevingsgevoelig is. Tiental en meer jaren terug was er een taboe op homo zijn en aids hebben, er waren toen heel veel mensen in de kliniek met een obsessie over homo zijn of aids. Nu in deze tijd zijn er door mensen zoals Robbert M en andere pedofielen, meer mensen met de angst dat diep in hunzelf een vieze pedofiel schuilt.

Ook is het zo dat mensen die OCD hebben, dikwijls niet adequaat stil kunnen staan bij gebeurtenissen waar ze zich niet echt op concentreren. Dientengevolge worden deze gebeurtenissen niet opgeslagen. Voorbeeld Iemand vraagt zich af of hij de auto wel op slot heeft gedaan, hij herinnert het beeld niet, maar zijn hersenen hebben wel opgeslagen, dat het goed is, kortom dat hij het dus heeft gedaan. Bij mensen met OCD wordt vaak niet opgeslagen en zij hebben geen idee of ze het gedaan hebben of niet.

Hier vanuit komt waarschijnlijk dat als je aan een rare handeling denkt, de mensen met ocd gaan twijfelen of ze het echt hebben gedaan, omdat ze dit niet meer herinneren. Bv. Je denkt ineens aan iets ergs, bijvoorbeeld dat je je vriend hebt gestoken met een mes. Deze mensen kunnen zich dat dan niet herinneren. Je zoekt je geheugen af naar bewijzen dat je dat niet hebt gedaan, maar als je dit niet meer 100 procent kan herinneren dat je dat absoluut niet heb gedaan,dan neemt de angst toe, Deze mensen zijn uiterst gewetensvol en willen absolute zekerheid.

Mensen met OCD hebben vaak extreem levendige beelden. Het zijn geen psychotische beelden, want ze weten het verschil tussen fictie en de werkelijkheid. Maar de beelden lijken heel erg op een hallucinatie. Als je aan een bepaalde gebeurtenis denkt, worden precies dezelfde regio's actief in de heresenen, als je echt die gebeurtenis mee zou maken. Waarschijnlijk roepen mensen met OCD telkens beelden op en bedenken ze de naarste dingen. Ze gaan dit zo vaak denken, dat ze het verschil niet meer weten tussen herinnering en fantasie. Ze weten uiteindelijk niet meer het verschil tussen wat echt is gebeurd en wat ze zelf hebben bedacht.

Mijn psychologen dachten bij mij dat ik mijn obsessieve gedachten had ontwikkeld om de realiteit te ontvluchten. Ik had een heleboel nare gebeurtenissen meegemaakt, waar ik niet mee om kon gaan en zij dachten dat ik mijn obsessie als afleiding gebruikte. Ik was dus nog liever bezig met die vreselijke horror beelden en gedachten dan mijn echte leven. Ik weet tot op de dag van vandaag niet of dit waar is. Ik heb het in ieder geval zeker nooit zo ervaren. Ik vond de obsessies veel erger dan de nare gebeurtenissen in mijn echte leven. Het is het meest nare wat ik ooit heb meegemaakt. Maar je weet het niet, de hersenen en de mens zijn rare dingen.


Artikelen