OCD/OCS

Obsessies of dwangedachtenCompulsies bestaan vaak uit:

Controleren en geruststelling vragen - Wassen en schoonmaken - Overmatig bidden - Verzamelen of hamsteren - Tellen, ordenen en symmetrie handhaven

Gedachten gaan vaak over:

smet - twijfel - lichaam - religie - taboe etc.

TherapieTherapie bestaat er dan ook uit om mensen te laten stoppen met de dwanghandelingen, want die houden de ocd in stand. Mensen moeten geconfronteerd worden met hun angst ( bijv. 20 keer per dag op de wc bril gaan zitten, dit onderdeel heet exposure. Je gaat je ergste angst aan. Het belangrijkste is dus om dan de angst die ontstaat door de exposure uit te voelen en niet weg te maken met een handeling. Mensen gaan dus eerst hun angst aan i.p.v vermijden, vervolgens gaan ze hun angst voelen i.p.v wegmaken door dwanghandelingen. Als je je angst herhaaldelijke keren aangaat en uitzit, zal je angst verdwijnen, dit gebeurt door gewenning.

Gewenning kan ik het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Toen ik klein was, was ik bang dat er een krokodil onder mijn bed zat. Deze angst is zomaar verdwijnen op den duur. Hoe kan dat? Omdat ik de angst ben aangegaan, namelijk in bed gaan liggen en gaan slapen en dit meerdere keren gedaan, daarbij heb ik mijn ansgt geveoeld en er niet naar gehandeld. Had ik nou als klein kind elke keer gecontroleerd of er een krokodil zat en bijvoorbeeld weigeren te gaan slapen, dan had ik de angst in stand gehouden en was ik er nu waarschijnlijk nog steeds bang voor. Door gewenning vedrwijnt dus angst.

De cijfers varieren van 0.9 tot 2,5 procent van de nederlandse volwassenen die in zijn leven last krijgt van ocd, er is hierbij geen onderscheid tussen mannen of vrouwen.

Gerelateerd:

Criteria OCD
Artikelen