OCD/OCS

OCD staat vooral bekend om smetvreesOCD is een angststoornis en betekent voluit Obsessive Compulsive Disorder.
In het Nederlands heet het OCS, wat languit obsessieve compulsieve stoornis betekent. Het obsessieve bestaat uit de dwangmatige gedachten, gevoelens en beelden. De compulsies zijn de handelingen, die de persoon die aan OCD lijdt inzet om zijn obsessieve angsten te verminderen.
Ieder mens heeft last van angstige gedachten, maar bij normale mensen, verdwijnt deze gedachte vanzelf weer. Bij mensen met ocd, blijven deze gedachten in hun hoofd en kunnen dit bijna niet loslaten en keert als een boemerang steeds weer terug in het hoofd. Ze zijn er constant meebezig.
Ook iedereen herkent wel een dwanghandeling, bijvoorbeeld: je moet altijd afwassen, voordat je op de bank kan zitten na het eten of je moet het slot twee keer dicht doen enz.
Veel kinderen hebben als ze jong zijn alleerlei dwanghandelingen, die ze helpen grip te krijgen op hun leven. Deze handelingen verdwijnen meestal vanzelf weer als ze ze niet meer nodig hebben. Mensen met ocd, moeten deze dwanghandelingen uitvoeren en dat vermindert de spanning van hun angstige gedachten. Deze handelingen worden steeds meer en langer en gaan bij sommige mensen hun hele dag bepalen en zijne r uren mee kwijt.

Enkele voorbeeldenVoorbeelden van soorten van ocd zijn smetvrees, controledwang, ordedwang, poetsdwang, verzameldwang, dwangmatige traagheid en dwanggedachten.
Smetvrees is het constant moeten wassen en schoonmaken van bepaalde voorwerpen of het tegenovergestelde en het vermijden van alles wat vies kan zijn. Dit wassen zijn compulsies, de handelingen. De obsessie, de gedachten is de angst om besmet te raken. Het gedrag  bestaat bijna altijd uit vermijding.
Bij controledwang gaat iemand herhaaldelijk cotroleren of iets veilig is, bijvoorbeeld acht keer het gas uitzetten.
Bij ordedwang moet alles geordend en netjes zijn, niets mag anders staan of afwijken. Bijvoorbeeld allle artikelen in de koelkast moeten met het merkje naar voren staan enz.
Mensen met poetsdwang voelen zich onprettig als ze niet poetsen, poetsen is dus een handeling, die de angst remt.
Sommige mensen verzamelen dwangmatig alles, omdat zij geobserdeerd worden door de obsessie iets te kunnen missen en dat daardoor een ramp gebeurt.
Vaak gaan de angsten heel diep, niemand is bang om geen krantenartikel van een ramp te hebben, maar wel als het zou betekenen dat als je het krantenartikel niet hebt, iedereen denkt dat je dom bent en dat daardoor iedereeen je verlaat en je daardoor alleen overblijft en depressief wordt. Angsten gaan veel verder dan de obsessie zelf.
Bij dwangmatige traagheid doet iemand iets uiterst traag, terwijl diegene ook gewoon kan bewegen. Bijvoorbeeld in slow motion de trap af moeten lopen.
Er zij heel veel soorten angsten, obsessies en handelingen denkbaar.
Eigenlijk kan je overal een obsessie over maken in je hoofd.

Mensen met ocd hebben dus gedachten en die roepen angst op en die angst proberen ze weg te krijgen door handelingen (Compulsies) genaamd.
Op de korte termijn helpen handelingen om de angst te doen vermidnernen. Op de langere termijn neemt de angst meer toe en de handelingen en de gedachten. De handelingen houden dus de obsessie in stand en doen de obsessie zelfs groeien.
Voorbeeld: Jan raakt een wcbril aan en denkt daarbij aids op te lopen (gedachte).
Hij voelt nu angst (gevoel). Om dit nare gevoel kwijt te raken gaat hij zijn handen en billen grondig wassen. Op de korte termijn zakt zijn spanning. Op de langere terwijn gebeurt het tegenovergetselde, want de volgende keer dat jan weer de wcbril aanraakt zal hij een hogere angst hebben en zelfs eerder bang worden. Bij voorbeeld eerder bang worden door er alleen al naar te kijken.

Lees verderArtikelen